xplore-sa-1-borg-reiseskolen

xplore-sa-2-borg-reiseskolen

IMG_1496-1024x768

IMG_0645-1024x586

Sør-Amerika Xplore

Utforsk og Oppdag på Sunnmøre, i Peru og i Bolivia!

Utforsk Sunnmøre til alle årstider. Fra fjord til fjell. Aktivt friluftsliv, spennende aktiviteter og fordypning i Sør-Amerika. Studietur Sør-Amerika Xplore til Peru og Bolivia med bl.a. surfing, paragliding og sykkel.

Linjens Innhold

Sør-Amerika Xplore-linjen handler om å utforske. Å utforske deg selv og dine grenser, Sunnmøre som landsdel med fjord og fjell, Sør-Amerika med tur til Peru og Bolivia. Et år med aktivt friluftsliv til alle årstider, varierte og spennende aktiviteter og et fokus på to av verdens mest mangfoldige og spennende land. Her er høye fjell, fuktig jungel, tørre ørkenområder, spektakulær natur. Sør-Amerika Xplore er en aktiv klasse som er opptatt av læring gjennom oppdagelse.

Nøkkelord

 • Aktivt Friluftsliv: Sør-Amerika Xplore er en aktiv klasse som ofte tar undervisningen ute. 
 • Sykling: Vi bruker ofte sykkel som transportmiddel langs fjordene når vi skal til fjells. 
 • Topptur: Lokale toppturer til fots og på ski. Sunnmørsalpene er vår lekeplass.
 • Surfing: Klassetur til Hoddevika med instruksjon. Surfing med instruktører under opphold i Lima på studieturen.
 • Klatring: Klassetur til lokalt klatrefelt med klatring og rappellering. Inneklatring og buldring i veggen til Ålesund Klatreklubb. Klassetur til Via Ferrata Loen er et høydepunkt på høsten. Mulighet for brattkort med valgfag.
 • Ski: Strandafjellet Skisenter, lokale langrennsløyper, topptur i Sunnmørsalpene
 • Kreative prosjekter: Flere prosjekter i løpet av året med laging av utstyr til friluftsliv og aktivitet. Gjenbruk og bærekraft.
 • Kultur og Samfunn: Vi setter oss inn i Peru og Bolivia som samfunn for å gjøre oss klar til langturen dit. Språk, historie, kultur, tradisjoner, mat, nyhetsbildet og politikk er sentrale tema vi tar for oss.

HVEM LINJEN PASSER FOR?

Linjen passer for deg som har lyst å bli kjent med nye og noen ganger utfordrende aktiviteter. Det er en grunn til at linjen heter Xplore, vi utforsker, punktum. Du bør være klar til å være en del ute og i aktivitet. Turen til Peru og Bolivia er for mange veldig annerledes fra turer du har vært med på tidligere, men det er vel det som er poenget tenker vi.  

Våre forventninger til deg

 • Ønsker å utforske det ukjente 
 • Er glad i litt utfordring
 • Normal god fysisk form

Studietur

Vi ønsker at alle skal ha økonomisk mulighet til et folkehøgskole år hos oss. Vi gir derfor to valgmuligheter for studieturer på våre linjer. Du kan velge den ordinære turen med din linje eller velge å bli med vår billigste reisemålstur, reisen til linja Europa Explore. Om du velger Europaturen følger du Sør-Amerika Explore sitt opplegg i Norge, men reiser på studietur sammen med Europa Explore. 
Videre er vi på studiereise 11 dager i november der hovedturen går til Israel og Vestbredden. Her har vi også lagt opp et billigere alternativ; en rundreise i Sør-Norge.  Klikk her for å lese mer om prisen for de ulike alternativene. 

Alternativ 1. Studietur til Sør- Amerika

Sør-Amerika klassene reiser til Peru og Bolivia på våren. Dette er en spennende og variert tur med mange muligheter for mellommenneskelige møter og ulike aktiviteter. Vi forflytter oss hovedsakelig med buss, både privat og offentlig. Dette gir turen et unikt preg. I tillegg er buss viktig for å oppnå best mulig akklimatisering ettersom at vi skal til over 4000 meters høyde flere ganger i løpet av de tre ukene vi er i Sør Amerika. Ved å legge turen til Peru og Bolivia er det mulig å oppleve de enorme kontrastene denne verdensdelen har å by på geografisk, topografisk, kulturelt og sosialt. Vi starter reisen i Perus hovedstad Lima der vi opplever byen, lærer å fly paraglider i ørkenen utenfor byen, er med på tandem paraglider tur og tar en surfeøkt i Stillehavet.

Arequipa er neste destinasjon med besøk hos NLM (Norsk Luthersk Misjonssamband) sitt arbeid i byen og et møte med lokale ungdom. Videre går turen til Puno og Titicaca sjøen. Her er det besøk på de verdenskjente sivøyene som står i fokus. Vi reiser videre med buss inn til Bolivia og La Paz. La Paz er en helt unik by som vi får muligheten til å bli godt kjent i i løpet av dagene vi er der. Vi bor sentralt og besøker flere prosjekter som Normisjon jobber med i området. En ettermiddag bruker vi på å besøke Månedalen med firehjuling.

For mange er høydepunktet for Bolivia oppholdet dagen vi sykler Dødsveien. Dette er en uforglemmelig opplevelse fra høyfjell til jungel på spennende fjellveier. Tilbake i Peru er Inka hovedstaden Cusco neste destinasjon. Vi må selvsagt få med oss Machu Picchu på en slik rundreise, men vi bruker noen dager på å komme dit via det som er kjent som Inca Jungel Tour. Med innslag av sykling, rafting, zipline, flotte fjellturer og overnatting hos lokale ender vi til slutt opp ved et av Sør Amerikas mest berømte steder. Fra Cusco flyr vi til Amazonas og tilbringer noen rolig dager på en lodge i jungelen. Her opplever vi dyre og planteliv til fots og med båt. Turen avsluttes tilbake i Lima der vi fordøyer utallige inntrykk og opplevelser og nyter denne fantastiske verdensbyen og de magiske solnedgangene ved Stillehavet. Les mer om studieturen på årets reiseblogg!

Alternativ 2. Studietur i Europa

Europa Explore – linja vil utvikle en ny Europareise hvert år. Denne reisen blir så gjort valgbar for reisemålslinjene våre slik at du kan følge den linja du ønsker når vi er i Norge og samtidig få glede av et rimelig og miljøvennlig hovedreise. Les mer om Europa Explore og hvilke hovedreise de utvikler her

 

REISEMÅLSLINJER OG VALGFAG – GIR MANGE MULIGHETER!

Sør-Amerika Xplore er en reisemålslinje. Det vil si en linje med en utenlandsreise mot slutten av året. Dette er det vi internt kaller hovedlinjer, og som utgjør din klasse her på Ålesund Folkehøgskole. Du har undervisning sammen med din reisemålslinje torsdag og fredag. De øvrige dagene består av valgfag og fellesfag. Valgfagene bytter vi tre ganger gjennom året og de velges når du kommer til skolen.

 

PRIS: 144 800 kr

Inkludert

 • Mat og rom på skolen
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • Påmeldingsgebyr
 • Eget bad på rommet
 • Lokale turer i Norge
 • Skolemateriell
 • Studietur til Sør-Amerika
 • Skoletur til Israel og Vestbredden

Valgbare tillegg:

 • Enkeltrom (+ kr 5000 pr år)
 • Noen valgfag (opp til kr 8000 hvis du får plass på dykking – de som velger linja har førsterett)

Valgbare fradrag:

 • Studietur til Europa (- 19 000kr -) 
 • Skoletur november i Sør-Norge (- kr 11 000,-) 

Ekstrakostnader varierer fra linje til linje, men ofte dreier det seg om fallskjerm/strikkhopp, heiskort, enkelte måltider på tur. Vi ønsker å inkludere flest mulig av måltidene på tur (både innenlands og utenlands). Fullstendig oversikt over økonomien finne du på denne lenka.

LÆRER

Per Torvnes Strøm

LÆRER SØR-AMERIKA XPLORE – SKI, SYKKEL OG KLATRING VALGFAG 

Bachelor i Idrettssvitenskap fra University of Calgary, Canada. Master i Idrett, Leder og Trenerrollen, med fokus på friluftsliv og bratt skiferdsel, Nord Universitet, Bodø. Ski og Skred halvtårskurs, Internasjonal Ski og Skredkurs, Norge, Canada, Frankrike, Sverige. Klatreinstruktør, NKF.

Tidligere erfaring som aktiv syklist på internasjonalt nivå i Canada og Belgia, sykkelmekanikker, personlig trener og ansatt i Den Norske Turistforening.

Født og oppvokst i Canada. Per er en ivrig på topptur sommer som vinter. Telemark, randonne, langrenn, stisykling, stiløping og havpadling er favorittmetoder for å nyte naturen.

Epost: per@alesundfhs.no

Telefon: 48 60 31 62

 

Nyttig informasjon

En sosial reise, en personlig reise og en reise ut i verden

Ålesund Folkehøgskole er reiseskolen som bygger på at gjennom reising skjer læring og at hele skoleåret er en reise i sosialt fellesskap, og inn i ditt eget, personlige liv. I september kan du melde deg på pilegrimsvandring over Dovre. Du kan bli med på toppturer i de spektakulære Sunnmørsalpene, og det blir anledning til å gå og klatre i fjell, med fjellsko eller feller under skia. Øyhopping og vestlands-tur er også populært. Om høsten drar hele skolen på felles studietur til Israel, før alle reisemålslinjer mot slutten av året reiser ut i verden.

Kristent verdigrunnlag
Ålesund folkehøgskole er en kristen skole, basert på tro og toleranse. Hver elev møtes med omsorg og respekt, uavhengig av bakgrunn og tro. De som vil gi sin kristne tro en mulighet til å vokse, får god anledning til det. Den som ønsker det kan blant annet bli med på onsdagsmøter, NonStopGud-grupper, bibelgrupper og ukentlig korssamling i kapellet.

Godt fritidstilbud
I gymsalen, på formingsrommet, i trimrommet, på musikkrommet eller datarommet, på fotballbanen og beachvolleyball-banen, på fjellet eller i kano eller båt på sjøen. En stor gruppe miljøarbeidere (stipendiater) organiserer dessuten fritiden – så ingen trenger å kjede seg. Her er grupper for alt fra dans til strikking, fra høytlesning til innebandy.

Solidaritet Reiseskolen
På Ålesund Folkehøgskole ønsker vi å utgjøre en forskjell i vårt nærområde og andre steder i verden. Vi ønsker å skape et håp og engasjement om at det nytter å bidra til en bedre verden for våre medmennesker. Det blir valgt en solidaritetskomité ved skolen som har ansvar for å lede dette arbeidet. Gjennom skoleåret samler vi inn penger til bistandsorganisasjonen Strømmestiftelsen. Organisasjonen hjelper mennesker til å klatre ut av fattigdom gjennom utdanning, mikrofinans og jobbskaping. Strømmestiftelsen har prosjekter i flere land i Afrika, Sør – Amerika og Asia. Les mer om organisasjonen her.

Musikal
Hver høst settes det opp en musikal. Dette er et omfattende prosjekt, som går over to uker, med forestillinger over to-tre dager etter endt forberedelsesperiode. Alle elevene bidrar etter sine evner, enten det er dans, skuespill, sang, bygging av scene, PR, rigging, mat, kostyme lyd eller lys. Et utrolig flott og sammenspleisende prosjekt, som hvert år ender i forestillinger sett av hundrevis av lokale barn og unge.

Elevkvelder
Lørdagskveldene arrangeres det omtrent hver uke elevkvelder. Enkelte av disse elevkveldene er det reisemålslinjene som arrangerer, med tema relatert til reisemål, årstid eller spennende vinklinger, som Filmgalla, Talkshow, 70-tallsfest, Grand Prix, Sjørøverfest. Hva enn det skulle være – så lenge det samler hele kullet og skaper en festkveld!

 

 

instagram2 #borgsax

 

Please check your feed, the data was entered incorrectly.

 

Skoleplan

Ønsker du at vi skal sende skoleplan, fyll ut skjemaet.

 
 

Er du et menneske eller en robot?

en-reise-ut-i-verden-Borg-FHS

IMG_6319-001 sa-nett02 sa-nett04