Reise-Bo-og-Fritid-Borg-FHS1

Reise-Bo-og-Fritid-Borg-FHS2

Reise-Bo-og-Fritid-Borg-FHS3

Reise-Bo-og-Fritid-Borg-FHS4

a

Reise Bo og Fritid

AKTIVT LIV PÅ SUNNMØRE OG PÅ REISE

Dette er en botrenings-linje med fokus på reise! Her skal du få lære mer om å bo for seg selv, og sammen skal vi prøve nye aktiviteter både ute og inne. Vi skal lage deilige måltider, dele opplevelser sammen med både hele skolen og klassen.

 

LINJENS INNHOLD

Denne linja er spesielt utviklet for elever med tilrettelegging som liker å reise og oppleve verden, og som ønsker å oppleve dette sammen en klasse på 5-8 elever. Vi opplever fantastisk fine turer på Sunnmøre, vi reiser til Israel og har en egen klassetur til Island og Spania på 18-19 dager. Les mer om årets lange reise på reisebloggen (trykk her)!  Gjennom skolehverdagen får eleven ansvar for å holde orden, vaske klær og rom. Vi skal lage mat og spise den i hyggelig selskap. Skolen ligger godt til rette for en aktiv fritid. Både ute og inne.

I tillegg til klassetimer har alle elevene på skolen mulighet til å velge valgfag etter det som interesserer deg. Det kan være: ballsport, maling, keramikk, eksotiske retter, styrketrening, ut i naturen eller andre spennende aktiviteter.

I fritida kan du velge å være med på noen skolens fritidstilbud eller bruke den på egne interesser. En miljøarbeider hjelper deg med å fylle fritida di. På RBF heier vi hverandre frem og har fokus på individuell utvikling og mestring. Det er to linjelærere, og en miljøarbeider i turnus knyttet til Bo og fritid. I tillegg er det 2-3 stipendiater (fjorårselever) som er tilknyttet klassen. På kveldstid er det en lærer på vakt i tillegg til stipendiatteamet. Miljøarbeideren har som ansvar å tilrettelegge og organisere en meningsfull fritid, slik at eleven selv kan benytte seg av gode tilbud og aktiviteter. Elevene ved Bo og fritid får enkeltrom med eget bad. Klassen disponerer et flott nyoppusset klasserom med moderne kjøkken og vaskemaskin. Reise bo og fritid-klassen består av 5-8 elever.

 NØKKELORD

 • Reise- følge pakkeliste, være forberedt på vær og vind, transport, bruk av pass og valuta, undersøke aktiviteter, spise ute.
 • Botrening: vask og rydd av rom, sortere, brette tøy, bruk av vaskemaskin, holde orden i skap, busstrening
 • Sosial trening: delta i miljøet etter skoletid, i måltider, elevkvelder, bofellesskap, turer og fellesundervisning
 • Aktiv fritid: prøve nye aktiviteter inne og ute. Eks: gymsal, kano, klatring, styrke, maling, strikking, svømming, geocaching og friluftsliv. Disponering og utvikling av egentid.
 • Mat, kosthold og helse: lage mat til seg selv og andre. Lære hvordan vi kan ha et sunt kosthold og ta vare på kroppen vår.
 • Personlig hygiene: bekledning, dusj, morgen og kveldsrutine, hygiene ved matlaging.
 • Personlig økonomi: gjøre innkjøp til hus og fritid, hvordan spare?, hva er dyrt og hva er billig?, ha oversikt over egne penger. Bruk av kort, kontant og nettbank.
 • Skrivetrening og data: finne informasjon, skrive epost, kort, kommunikasjon på nett.

SØK PÅ REISE BO OG FRITID!

STUDIETUR

Reise bo og fritid har Island og Spania som sitt reisemål. Gjennom 18-19 dager skal vi få oppleve kultur, mat, aktiviteter og historie i disse landene.

På Island skal vi gjennom den gylne sirkel og se den aktive Geysiren Strokkur sprute opp til 20 meter opp i være. Vi skal bade i den blå lagune, ri på islandshester i hveragerdi og utforske havet fra båt på hvalsafari. I spania så skal vi bli kjent med spansk kultur og mat. Vi skal smake på tapasretter og nasjonalretten paella. Vi skal lære noen enkle spanske gloser og forhåpentligvis oppleve litt varmere vær. Vi skal i et hus midt i en appelsinåker i Xativa, med fantastiske solnedganger, vi skal spille inn klassesang og utforske Valencia by. Det blir også plass til andre aktiviteter som og-cart og minigolf. Siste dagen tilbringer vi sammen i en dyrepark hvor vi får bade med sjøløver!

Gjennom reise blir vi mer og mer vant med å forlytte oss, pakke og holde orden i sakene. Vi får opplevelser som gjør godt for alle sansene og som blir uforglemmelige minner å ta med videre i livet.

Vi vil tilpasse turene litt individuelt utfra hva som passer årskullet.

HVEM LINJEN PASSER FOR

Reise bo og fritid passer for deg som er opptatt av å oppleve verden. Som er klar for å være en del av et aktivt år hvor man får prøve mange nye ting.

Forventninger til deg

 • Ønsker å utforske og oppdage nye sider ved deg selv
 • Ønsker å utfordre deg selv
 • Interesse for reise
 • Lyst til å bli kjent med andre elever
 • Evne til å utføre personlig hygiene

 

 

REISEMÅLSLINJE OG VALGFAG – GIR MANGE MULIGHETER!

Reise bo og fritid er en reisemålslinje. Det vil si en linje med en utenlandsreise mot slutten av året. Dette er det vi internt kaller hovedlinjer, og som utgjør din klasse her på Ålesund Folkehøgskole. Du har undervisning sammen med din reisemålslinje torsdag og fredag. De øvrige dagene består av valgfag og fellesfag. Valgfagene bytter vi tre ganger gjennom året og de velges når du kommer til skolen.

Pris

Reise Bo og fritid- linja koster mer enn andre linjer grunnet tettere oppfølging. Skolen hjelper deg å søke NAV om midler. Ta kontakt med skolen om info.

De kostnadene som eleven selv må dekke, varierer fra kr 134 800 til 138 300 avhengig av om en velger noen valgfag som har tillegg i prisen.

Inkludert

 • Mat og rom på skolen
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • Påmeldingsgebyr
 • Eget bad på rommet
 • Lokale turer i Norge
 • Skolemateriell
 • Studietur i Europa
 • Skoletur til Israel og Vestbredden

Valgbare tillegg:

 • Enkeltrom (+ kr 5000 pr år)
 • Noen valgfag (opp til kr 8000 hvis du får plass på dykking – de som velger linja har førsterett)

Ekstrakostnader varierer fra linje til linje, men ofte dreier det seg om fallskjerm/strikkhopp, heiskort, enkelte måltider på tur. Vi ønsker å inkludere flest mulig av måltidene på tur (både innenlands og utenlands). Se her for en fullstendig oversikt og økonomi og priser.

 

Ingrid Rødset

LÆRER, FAGANSVARLIG REISE BO OG FRITID, VALGFAG, PSYKOLOGI FELLESFAG

Utdannet sosionom fra høyskolen i Volda, og har kurs knyttet til tilknytning og oppvekst , livsstil, innsats omsorg for mennesker med utviklingshemming, og enkelte kurs knyttet til psykisk helse, blant annet kursholder i depresjonsmestring for ungdom.

Før hun startet ved Ålesund fhs i 2014, har hun jobbet i bolig og skole med psykisk utviklingshemmede, jobbet som avlaster gjennom barnevernet, vært menighetspedagog, hatt studentpraksis i Kenya og vært foredragsholder

Klatring og toppturer til fots, skiturer, eller bare generelt å være ute i vær og vind gir stor glede. Finner også stor verdi i kreative fag og matlaging.

Epost: ingrid@borgund.fhs.no
Telefon: 922 94 104

 

Oddgunn Haugen Ervik

LÆRER REISE BO OG FRITID, INTERNAT, VALGFAG

Epost: oddgunn@alesundfhs.no

Hallvard Nordstrand

LÆRER REISE BO OG FRITID, FELLESFAG, VALGFAG

Epost: hallvard@alesundfhs.no

 

Kristina Nergård Fagerhol

LÆRER REISE BO OG FRITID

Epost: kristina@alesundfhs.no

 

SØK PÅ REISE BO OG FRITID!

 

 NYTTIG INFORMASJON

Du er sammen gjengen på reisemålslinja  to dager i uken. De resterende dagene består av fellesfag og valgfag. (faglinjene har noen fag lagt til valgfagdagene) Du kan lage din egen timeplan ved å velge valgfag fra en spennende valgfagsmeny bestående av fag innenfor kreative fag, matlaging, idrettsfag, friluftsliv og musikk.

En sosial reise, en personlig reise og en reise ut i verden
Ålesund Folkehøgskole er reiseskolen som bygger på at gjennom reising skjer læring og at hele skoleåret er en reise i sosialt fellesskap, og inn i ditt eget, personlige liv. I september kan du melde deg på pilegrimsvandring over Dovre. Du kan bli med på toppturer i de spektakulære Sunnmørsalpene, og det blir anledning til å gå og klatre i fjell, med fjellsko eller feller under skia. Øyhopping og vestlands-tur er også populært. Om høsten drar hele skolen på felles studietur til Israel, før alle reisemålslinjer mot slutten av året reiser ut i verden.

Kristent verdigrunnlag
Ålesund folkehøgskole er en kristen skole, basert på tro og toleranse. Hver elev møtes med omsorg og respekt, uavhengig av bakgrunn og tro. De som vil gi sin kristne tro en mulighet til å vokse, får god anledning til det. Den som ønsker det kan blant annet bli med på onsdagsmøter, NonStopGud-grupper, bibelgrupper og ukentlig korssamling i kapellet.

Godt fritidstilbud
I gymsalen, på formingsrommet, i trimrommet, på musikkrommet eller datarommet, på fotballbanen og beachvolleyball-banen, på fjellet eller i kano eller båt på sjøen. En stor gruppe miljøarbeidere (stipendiater) organiserer dessuten fritiden – så ingen trenger å kjede seg. Her er grupper for alt fra dans til strikking, fra høytlesning til innebandy.

Solidaritet Reiseskolen
På Ålesund Folkehøgskole ønsker vi å utgjøre en forskjell i vårt nærområde og andre steder i verden. Vi ønsker å skape et håp og engasjement om at det nytter å bidra til en bedre verden for våre medmennesker. Det blir valgt en solidaritetskomité ved skolen som har ansvar for å lede dette arbeidet. Gjennom skoleåret samler vi inn penger til bistandsorganisasjonen Strømmestiftelsen. Organisasjonen hjelper mennesker til å klatre ut av fattigdom gjennom utdanning, mikrofinans og jobbskaping. Strømmestiftelsen har prosjekter i flere land i Afrika, Sør – Amerika og Asia. Les mer om organisasjonen her.

Musikal
Hver høst settes det opp en musikal. Dette er et omfattende prosjekt, som går over to uker, med forestillinger over to-tre dager etter endt forberedelsesperiode. Alle elevene bidrar etter sine evner, enten det er dans, skuespill, sang, bygging av scene, PR, rigging, mat, kostyme lyd eller lys. Et utrolig flott og sammenspleisende prosjekt, som hvert år ender i forestillinger sett av hundrevis av lokale barn og unge.

Elevkvelder
Lørdagskveldene arrangeres det omtrent hver uke elevkvelder. Enkelte av disse elevkveldene er det reisemålslinjene som arrangerer, med tema relatert til reisemål, årstid eller spennende vinklinger, som Filmgalla, Talkshow, 70-tallsfest, Grand Prix, Sjørøverfest. Hva enn det skulle være – så lenge det samler hele kullet og skaper en festkveld!

 

instagram2 #borgrbf

 

Please check your feed, the data was entered incorrectly.

 

 

Skoleplan

Ønsker du at vi skal sende skoleplan, fyll ut skjemaet.

 
 

Er du et menneske eller en robot?

en-reise-ut-i-verden-Borg-FHS

Informasjon om de andre reisemålslinjene ved Ålesund Folkehøgskole