Økonomi

Økonomi – Kostnader skoleåret 2018-19

Se alt som er inkludert i prisene våre:

 • Grunnkostnaden inkluderer dobbeltrom med dusj/wc. Vi har nesten ikke rom uten dusj/wc og har derfor valgt å inkludere dette. Dette utgjør 4-7000 kroner i tillegg på andre skoler.
 • Mange turer i Norge er inkludert i grunnkostnaden for alle elevene.
 • Hos oss reiser alle enten til Israel og Vestbredden eller på alternativ tur i Sør-Norge. Sør-Norge-reisen ligger inne i grunnkostnaden for alle. Velger du Israelreisen i stedet er tillegget kr 11 000. 
 • En lang linjereise er lagt inn i summen for hver reisemålslinje. For nær alle reisemålslinjene kan du velge Europa Xplore sin reisemålstur for å få et billigere år. Da får du med deg turopplegget som for eksempel New Zealand Friluft gjennomfører i Norge og en lang reise i Europa. Det er denne kombinasjonen som ligger inne i grunnprisen. 
 • Grunnkostnaden – den billigste varianten på de fleste reisemålslinjene, er kr 112 600 for skoleåret 2018-19. 

Vi er en skole der mye er inkludert i grunnprisen! 

Nedenfor finner du den oppdaterte og riktige kostnadsoversikten (pr 17.01.2018 – etter budsjettvedtak).  Vi tar forbehold om at det kan finnes feil i priser oppgitt på eksterne nettsted (www.folkehogskole.no) og på linjesider. Det er denne oversikten som gjelder:

Priser Ålesund folkehøgskole skoleåret 2018-19:

Klikk på bildet for å kunne zoome inn i eget vindu/skrive ut. 

Andre kostnader

 • Enerom 5000,- pr. år. Enerom fordeles etter begrunnet søknad.  
 • Ekstra kostutgifter fra 400,- til 1500,- pr. måned. Gjelder spesialkost for spesielle allergier, cøliaki, vegetar med mer.
 • Fellestur til Israel medfører et tillegg på kr 11 000 i forhold til billigalternativet i Sør-Norge som ligger inne i grunnprisen (verdi kr. 7000,-).
 • Noen valgfag kan medføre en ekstra kostnad. Dersom det er ledige plasser på dykkefaget til Destinasjon X, kan disse fylles fra de andre reisemålslinjene. Det koster kr 8000 å være med på dykkeopplæringa i Norge og Israel. I oversikten har vi tatt utgangspunkt i Crossfit på kr 3500 for hele året, de andre valgfagene er enten inkludert i felleskostnadene eller koster mindre enn kr 3500.
 • For alle reisemålslinjene har vi gjort turen til Europa Explore valgbar som reisemål. Det gjør det mulig å for eksempel få med seg friluftsdelen til New Zealand Friluft og velge en rimeligere langtur.

Annen viktig info:

 • Avvik mellom ulike nettsted, katalog og denne betalingsplanen kan forekomme. Det er prisene i denne betalingsplanen som gjelder. Vi beklager om slikt avvik oppstår.
 • Linjeturene starter og slutter i utgangspunktet fra Gardemoen. Tilslutningsturer/hjemreise kan komme i tillegg. Turen til Israel og linjeturene kan avvike +/- 10% fra det som er oppgitt. I tillegg ser vi oss nødt til å ta et forbehold rundt kronens kurs mot US$. Turene er priset ut fra en dollarkurs på 8,10 NOK.
 • Noe av dykkeopplæringen skjer på fellesturen til Israel. Norgealternativet til Israelsturen lar seg derfor ikke kombinere med dykking.
 • Innmeldingspenger blir ikke tilbakebetalt om man velger å ikke ta plassen likevel. Det samme gjelder 1. avdrag som forfaller 1. august.
 • Depositum (kr 700) ligger innbakt i betalingsplanen som du får, men tilbakebetales ved sluttoppgjøret når ikke noe er ødelagt eller nøkler mistet, når rommet er ok rengjort ved utflytting osv.  
 • Elever som slutter skolegangen i løpet av skoleåret må betale for seks uker etter at en er sluttet. Dette er ei fellesordning for folkehøgskolene og gjelder uansett grunn til at en slutter.

Valgbare opplegg med spesielle kostnader

Skolen gir tilbud om noen opplegg som de elevene som velger det må betale spesielt. Heiskort og eventuell skileie på valgfag og skidager. Dykkerkurs fram mot dykkersertifikat er en mulighet dersom det er restplasser når dykkelinjene har fått sitt. Kostnadene til dykking er inkludert i linjeoppsettet over for de som har det som linjefag. Andre elever må selv dekke kostnad til dykking (utstyr – kursavgift), men skolen stiller med transport og skaffer instruktører. Fallskjermhopp og strikkhopping rundt om i verden er også noe enkeltelever velger å gjøre og som de selv må ta kostnaden med.

Lån og stipend

Går du på folkehøgskole, får du gode lån og stipend fra Statens Lånekasse for Utdanning. Totalrammen for lån og stipend for 2017/2018 er 106.340,- kroner. Av dette gjøres ca 50.000.- om til stipend ved fullført folkehøgskoleår. For mer informasjon ta kontakt med skolen eller lånekassen (www.lanekassen.no).

Høyskolepoeng

Elever som gjennomfører et folkehøgskoleår på 33 uker får 2 konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanning i tillegg til alderspoeng under forutsetning av godkjent skoledokumentasjon og frammøte på 90%. Eleven må til vanlig bo på skolen for å få poengene.

Ordninger knyttet til 2. årsstudenter – stipendiater

Ålesund folkehøgskole tilbyr et ledertreningsprogram for 2. års studenter som vi kaller stipendiater. Spesielt kvalifiserte og motiverte studenter som ikke har gått hos oss, kan også søke om å bli vurdert for disse plassene. Kvalifikasjon kan være fullført skoleår ved annen folkehøgskole eller bibelskole. Tre av disse stipendiatstillingene er knyttet til oppfølgingsarbeid på Reise Bo og Fritid – linja. Mer informasjon finner du her.