Borg-FHS-Linjer-kunst-3

Borg-FHS-Linjer-kunst-4

Borg-FHS-Linjer-kunst-2

Borg-FHS-Linjer-kunst

Japan Kreativ

BLI MED TIL JAPAN!

Linjen som utfordrer deg kreativt og lar deg bli kjent med kunst og kulturliv i Ålesund og i Japan! La deg inspirere av kunst i fortid og samtid, og utforsk ditt kreative deg. I løpet av året får du prøve deg på å tegne, male, forme i keramikk og tekstil, skrive og lage sushi med mer. Du trenger ikke å ha erfaring med noe av dette fra før. I tillegg har du mulighet til å benytte deg av aktive valgfag som topptur og klatring, og oppleve noe av det eksotiske alpekulturen på Sunnmøre. Har du lyst på et variert, allsidig og ikke minst kreativt år, er Japan Kreativ linja for deg!

INNHOLD

Vi lærer om japansk kultur, og lar oss inspirere i eget arbeid. Før påske reiser vi på studietur til Japan i 3 uker, der vi kommer nærmere inn på kultur og samfunn, besøker museer, verksteder, og menneske undervegs på turen.

I løpet av året vil du få utforske din egen skaperevne, og bli utfordret til å jobbe aktivt med ulike temaer og metoder. Kunst som prosess og kilde til refleksjon står sentralt hele veien, fra keramikkverkstedet til bildeverkstedet, i arbeid med litteratur, design, kultur og historie. Hva inspireres vi av, hva påvirker oss, og hvordan kommer det til uttrykk?

NØKKELORD

 • Kreativt verksted: Her leker vi med flere fagfelt og teknikker: Tegning, maling, keramikk, blandede teknikker, tekstil – cosplay, skriveworkshop med mer.
 • Japansk kunst – før og nå: Her lærer vi sentrale trekk i kunsthistorien, og ser på hvilke utslag dette har gitt i Japan – og i Ålesunds kjente jugend/ art nevau- stil
 • En smakebit av Japan: Som en del av turforberedelsen gjør vi oss kjent med mat, litteratur, kulturhistorie geografi og samfunn. Vi lærer om sushi, karaoke, «high-tech»-doer, onsen, «lei en venn», «utstillingsmat» og går på oppdagelsesferd i japans mange særegenheter.
 • Kulturmøte/aktiviteter: Bli med på utstillinger, besøk i verksteder, kulturmøter og turer/workshops ute i naturen. Sette opp og planlegge kulturkveld.
 • Teambuilding: Det blir lagt vekt på å bygge et godt klassemiljø. Gjennom året får dere ulike utfordringer som dere skal løse sammen som gruppe.

HVEM PASSER LINJEN FOR?

Linja for deg som er glad i å uttrykke deg kreativt, og ønsker å bli med på en reise i Japansk kultur – både her på skolen i Norge, og på reise i Japan. Om du har lite eller mye erfaring fra før har ikke så mye å si. Prosessen står i fokus, og målet er at du skal kunne utfolde deg kreativt, og oppdage ditt kunstneriske deg, samtidig som du blir kjent med en annen kultur.

Våre forventninger til deg

 • Ønsker å utfordre deg selv kreativt
 • Interesse for andre kulturer og menneske
 • Lyst til å bli kjent med Japan som reisemål
 • At du bidrar til et godt fellesskap
 • At du er forberedt på å prøve og feile underveis. (Hvilke muligheter oppstår når noe ikke går som du har tenkt?)

STUDIETUR

Vi ønsker at alle skal ha økonomisk mulighet til et folkehøgskole år hos oss. Vi gir derfor to valgmuligheter for studieturer. Du kan velge den ordinære turen med din linje eller velge å bli med vår billigste reisemålstur, reisen til linja Europa Explore. Om du velger Europaturen følger du Japan Kreativ sitt opplegg i Norge, men reiser på studietur sammen med Europa Explore.
Videre er vi på studiereise 11 dager i november der hovedturen går til Israel og Vestbredden. Her har vi også lagt opp et billigere alternativ; en rundreise i Sør-Norge.  Klikk her for å lese mer om prisen for de ulike alternativene.

Alternativ 1. Studietur til Japan

Studieturen vår går til en av de eldste, og likevel mest moderne sivilisasjonene i Asia – Japan! Et land fylt av motsetninger – med en flere tusen år gammel kulturarv som bæres med stolthet, parallelt med et teknologisk forsprang som tar oss med inn i fremtiden. Her kan man fra togsetet studere landskapet som inspirerte kunstnere og filosofer i eldre tid – og de hypermoderne byene som er sentrum for dagsaktuelle samtidskunstnere som Yayoi Kusamas, Chiharu Shiota og Takashi Murakami, som alle har vært aktuelle med utstillinger hos norske samtidsmuseer det siste året.

I Tokyos samtidsmuseer får vi et unikt innblikk i hva som rører seg i samfunnet. Her står blant annet Ghibli -museet høyt på lista, ikke minst for de med sans for anime! I Kyoto blir vi kjent med mer tradisjonell kunst, og særlig keramikk står sentralt her. Ingen veg går heller utenom Hiroshima for å forstå dagens Japan, så vi hiver oss med toget, og oppdager flere steder på vegen. En del av turen er gruppen med på å planlegge selv. Er det noen som elsker karaoke, eller er spent på de nye OL-anleggene? Eller ønsker et lynkurs i Kintzugi? Her er det mulighet for å krydre turen med individuelle ønsker undervegs i planleggingen. For denne turen skapes først og fremst av samspillet i klassen, og i kulturmøter med mennesker undervegs.

Vi skal besøke markeder, verksteder, muséer og templer. Oppleve det japanske kjøkkenet, og møte menneskene som lever i et land der atomkraft er fortid og fremtid, og eldrebølgen truer i horisonten, mens leken lever videre gjennom cosplay og animasjon. Underveis skaper vi oss rom til å la inntrykkene synke, og finner frem blokkene med plass til ord og skisser. Lar tankene vandre i en japansk hage, og drømmer om engang å komme tilbake.

Alternativ 2. Studietur i Europa

Europa Explore – linja vil utvikle en ny Europareise hvert år. Denne reisen blir så gjort valgbar for reisemålslinjene våre slik at du kan følge den linja du ønsker når vi er i Norge og samtidig få glede av et rimelig og miljøvennlig hovedreise. Les mer om Europa Explore og hvilke hovedreise de utvikler her.

 

SØK NÅ!

REISEMÅLSLINJER OG VALGFAG – GIR MANGE MULIGHETER!

Japan Kreativ er en reisemålslinje. Det vil si en linje med en utenlandsreise mot slutten av året. Dette er det vi internt kaller hovedlinjer, og som utgjør din klasse her på Ålesund Folkehøgskole. Du har undervisning sammen med din reisemålslinje torsdag og fredag. De øvrige dagene består av valgfag og fellesfag. Valgfagene bytter vi tre ganger gjennom året og de velges når du kommer til skolen.

Pris: kr 145 800

Inkludert

 • Mat og rom på skolen
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • Påmeldingsgebyr
 • Eget bad på rommet
 • Lokale turer i Norge
 • Skolemateriell
 • Studietur til Japan 
 • Skoletur til Israel og Vestbredden

Valgbare tillegg:

 • Enkeltrom (+ kr 5000 pr år)
 • Noen valgfag (opp til kr 8000 hvis du får plass på dykking – de som velger linja har førsterett)

Valgbare fradrag:

 • Hovedreise til Europa (- kr 20 000,-)
 • Skoletur november i Sør-Norge (- kr 11 000,-)

Ekstrakostnader varierer fra linje til linje, men ofte dreier det seg om fallskjerm/strikkhopp, heiskort, enkelte måltider på tur. Vi setter vår ære i å inkludere flest mulig av måltidene på tur (både innenlands og utenlands). Se her for en fullstendig oversikt og økonomi og priser.

 LÆRER

Maria Helen Ramstad

LÆRER I JAPAN KREATIV  – TEGNIG, MALING, TRYKK, KERAMIKK, SKULPTUR, REDESIGN OG STRIKKING VALGFAG

Jeg har alltid vært glad i å lage ting med hendene, og har skisset og skriblet i margen og på bussen og alle steder så lenge jeg kan huske, og særlig på reiser der ute i verden.

Undervegs i livet har jeg også studert litt, og på reisen ble det med en Bachelor i Kultur og samfunnsvitenskap fra Universitetet i Bergen, Årsstudium i Kunst og håndverk fra Universitetet i Agder, og Praktisk-pedagogisk utdanning fra Universitetet i Agder. Jeg har senere jobbet som lærer i grunnskolen og på videregående, der kunsten har fått bli med i fag som kunst og håndverk, men også i norsk og samfunnsfag.

I eget kunstnerisk arbeid har jeg blitt glad i å utforske mulighetene som ligger i forskjellige materialer, og kanskje aller mest; å jobbe med maling og trykk.

Og så er det så gøy, når elevene får til noe de ikke trodde de skulle klare, eller ser muligheter i en sprukket vase.

Epost: maria@alesundfhs.no

Telefon: 91771534

Følg det som skjer ved kunstfagene her:

http://www.thepictaram.club/instagram/k.u.n.s.t.alesund.fhs

 

SØK NÅ!

NYTTIG INFORMASJON

Du er sammen gjengen på reisemålslinja nær to dager i uken. De resterende dagene består av fellesfag og valgfag, og faglinjene har noen fag lagt til valgfagdagene. Du kan lage din egen timeplan ved å velge valgfag fra en spennende valgfagsmeny bestående av fag innenfor kreative fag, matlaging, idrettsfag, friluftsliv og musikk.

En sosial reise, en personlig reise og en reise ut i verden

Vi er reiseskolen som bygger på at gjennom reising skjer læring og at hele skoleåret er en reise i sosialt fellesskap, og inn i ditt eget, personlige liv. I september kan du melde deg på pilegrimsvandring over Dovre. Du kan bli med på toppturer i de spektakulære Sunnmørsalpene, og det blir anledning til å gå og klatre i fjell, med fjellsko eller feller under skia. Øyhopping og vestlands-tur er også populært. Om høsten drar hele skolen på felles studietur til Israel, før alle reisemålslinjer mot slutten av året reiser ut i verden.

Kristent verdigrunnlag

Ålesund folkehøgskole er en kristen skole, basert på tro og toleranse. Hver elev møtes med omsorg og respekt, uavhengig av bakgrunn og tro. De som vil gi sin kristne tro en mulighet til å vokse, får god anledning til det. Den som ønsker det kan blant annet bli med på onsdagsmøter, NonStopGud-grupper, bibelgrupper og ukentlig korssamling i kapellet.

Godt fritidstilbud

I gymsalen, på formingsrommet, i trimrommet, på musikkrommet eller datarommet, på fotballbanen og beachvolleyball-banen, på fjellet eller i kano eller båt på sjøen. En stor gruppe miljøarbeidere (stipendiater) organiserer dessuten fritiden – så ingen trenger å kjede seg. Her er grupper for alt fra dans til strikking, fra høytlesning til innebandy.

Fellesskap på tvers av linjer

Solidaritet Reiseskolen

På Ålesund Folkehøgskole ønsker vi å utgjøre en forskjell i vårt nærområde og andre steder i verden. Vi ønsker å skape et håp og engasjement om at det nytter å bidra til en bedre verden for våre medmennesker. Det blir valgt en solidaritetskomité ved skolen som har ansvar for å lede dette arbeidet. Gjennom skoleåret samler vi inn penger til bistandsorganisasjonen Strømmestiftelsen. Organisasjonen hjelper mennesker til å klatre ut av fattigdom gjennom utdanning, mikrofinans og jobbskaping. Strømmestiftelsen har prosjekter i flere land i Afrika, Sør – Amerika og Asia. Les mer om organisasjonen her.

Musikal

Hver høst settes det opp en musikal på. Dette er et omfattende prosjekt, som går over to uker, med forestillinger over to-tre dager etter endt forberedelsesperiode. Alle elevene bidrar etter sine evner, enten det er dans, skuespill, sang, bygging av scene, PR, rigging, mat, kostyme lyd eller lys. Et utrolig flott og sammenspleisende prosjekt, som hvert år ender i forestillinger sett av hundrevis av lokale barn og unge.

Elevkvelder

Lørdagskveldene arrangeres det omtrent hver uke elevkvelder. Enkelte av disse elevkveldene er det reisemålslinjene som arrangerer, med tema relatert til reisemål, årstid eller spennende vinklinger, som Filmgalla, Talkshow, 70-tallsfest, Grand Prix, Sjørøverfest. Hva enn det skulle være – så lenge det samler hele kullet og skaper en festkveld!