architecture-1852928

arno-river-1066307

panoramic-644584

looping-1689992

paragliding-1246591

mont-st-michel-986320

amusement-park-237200

venice-2013436

Europa Explore

Den mest sammensatte og spennende verdensdelen å reise i, er vårt eget Europa! Europa Explore er for deg som vil utforske og bli kjent med natur, kultur og mennesker i vår egen verdensdel.  Vi skal planlegge og gjennomføre 22 dager på tur, og erfare ni måneder i fellesskap med de andre på Ålesund folkehøgskole. Bli med på et Europaeventyr! 

Europa Explore er et miljøvennlig og rimelig alternativ til alle våre reisemålslinjer som benytter lange flyreiser. Vi skal  sammen planlegge en reiserute og gjennomføre denne. Den vil i all hovedsak gå langs bakken med minibuss som transportmiddel. Denne reisemålslinja handler om å planlegge en Europareise som skal inneholde ei lang fergereise, inntil 8000 km langs brede og smale veger, vi satser på minst 3 hovedsteder, to strender og ett alpinanlegg – i tillegg til mye annet som vi skal oppdage under planleggingen. I reisemålstimene vil vi tidlig på høsten legge fast ei endelig reiserute.

The grand tour of Europe!

Vi har valget mellom noen hovedtraseer: Ett alternativ går vestover fra Danmark mot Paris, Pyreneene, Madrid og kanskje helt til Portugal eller sør til Middelhavet. Et annet alternativ går sørover til byenes by, Roma. Til og fra Roma vil vi kunne velge en vestlig og en østlig reiserute som lar oss oppdage Benelux-landene og Frankrike på veg sørover, og Balkanstater, Østerike, Slovakia, Tsjekkia, Tyskland, Danmark og Sverige på veg nordover. Denne varianten finner du inntegnet i grove trekk i kartet nedenfor. Den reiseruta viser omlag 7000 km strukket utover på kartet.  Og skal vi virkelig dra til med et spennende alternativ kan vi tenke vi oss enda lenger øst i Europa med Athen som sørligste by og alle de spennende alternativene som vi kan velge som reiserute da.

En Europareise som denne er i slekt med The Grand Tour som mange studenter gjennomførte på 1700 tallet etter utdanningene sine i Oxford og Cambridge. Det var avgjørende for dem å kjenne sine egen verdensdel før de kunne utøve et samfunnsansvar på den tiden. Vi tror du som dem vil sitte igjen viktige erfaringer etter denne reisen.

Nøkkelord

 • Turutvikling og turplanlegging
 • Teambuilding
 • Menneskemøter
 • Europa-kunnskap:  natur, kultur og samfunn
 • Kurs – aktuelle språk
 • Turaktiviteter i nærområdet rundt Ålesund
 • Alt som er kortreist og fint av opplevelser ved skolen. Sunnmøre har mye å by på – sommer som vinter
 • Miljø og bærekraft – på reise og i dagliglivet ved skolen.

Søk på Europa Explore! 

Studieturen

Du får i stor grad være med å velge hva vi skal oppleve av det fantastiske Europa som vi bor i. Skoleåret 2017-18 har vi satt endemål for den lange reisen til Athen! Vi reiser med bil og besøker Køln, Dresden, Praha, Bratislava, Budapest, Srebrenica, Beograd og Skopje på vegen dit. Hjemover skal vi dra gjennom Italia  og til Paris  før vi skilles før påskeferien i Amsterdam. 

Det spesielle med denne reisemålslinja er fokus på å bli kjent med natur, kultur og mennesker i vårt eget Europa. I tillegg får du med noen adrenalinkick og aktiviteter du ikke har forsøkt tidligere.

 Reiseruta våren 2018 – Den blir nok noe forskjellig når 2018-19 studentene får sette sitt preg på utviklingen.

Reisemålslinjer og valgfag – gir mange muligheter!

Europa Explore er en reisemålslinje. Det vil si en linje med en utenlandsreise mot slutten av året. Dette er det vi internt kaller hovedlinjer, og som utgjør din klasse her på Ålesund folkehøgskole. Europa Explore samarbeider med Norge Explore om opplegget når vi er ved skolen. Det holder å søke seg inn på reisemålslinje! I tillegg får du velge mange valgfag. Disse valgfagene bytter vi tre ganger gjennom året og de velges når du kommer til skolen.

Pris: 125 800

Inkludert

 • Mat og rom på skolen
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • Påmeldingsgebyr
 • Eget bad på rommet
 • Lokale turer i Norge
 • Skolemateriell
 • Studietur til Europa
 • Skoletur til Israel og Vestbredden

Valgbare tillegg:

 • Enkeltrom (+ kr 5000 pr år)
 • Noen valgfag (opp til + kr 8000 hvis du får plass på dykking – de som velger linja har førsterett)

Valgbare fradrag

 • Skoletur november i Sør-Norge i stedet for tur til Israel og vestbredden(- kr 11 000,-) 

Ekstrakostnader varierer fra linje til linje, men ofte dreier det seg om fallskjerm/strikkhopp, heiskort, enkelte måltider på tur. Vi ønsker å inkludere flest mulig av måltidene på tur (både innenlands og utenlands). Se her for en fullstendig oversikt over økonomien.

 

Linjelærer

Sven Wågen Sæther

Europa Explore drives i samarbeid med linjetilbudet Norge Explore. Sven skal gjennomføre Europareisa. Han har blant annet utdanning i musikk og historie, og har lang erfaring med turutvikling i folkehøgskolen. Turutvikling og turer i nærområdet vil han bidra med i denne reisemålslinja. I tillegg vil du bli kjent med en lærer til som vil ha timer på linja. Det navnet publiserer vi i juni en gang. Les mer om ansatte her.

Epost: Sven@alesundfhs.no
Telefon: 92 82 71 17

Søk på Europa Explore!

Nyttig informasjon om skolen

Du er sammen gjengen på reisemålslinja nær to dager i uken. De resterende dagene består av fellesfag og valgfag, og faglinjene har noen fag lagt til valgfagdagene. Du kan lage din egen timeplan ved å velge valgfag fra en spennende valgfagsmeny bestående av fag innenfor kreative fag, matlaging, idrettsfag, friluftsliv og musikk.

En sosial reise, en personlig reise og en reise ut i verden

Ålesund folkehøgskole er reiseskolen som bygger på at gjennom reising skjer læring og at hele skoleåret er en reise i sosialt fellesskap, og inn i ditt eget, personlige liv. I september kan du melde deg på pilegrimsvandring over Dovre. Du kan bli med på toppturer i de spektakulære Sunnmørsalpene, og det blir anledning til å gå og klatre i fjell, med fjellsko eller feller under skia. Øyhopping og vestlands-tur er også populært. Om høsten drar hele skolen på felles studietur til Israel, før alle reisemålslinjer mot slutten av året reiser ut i verden.

Kristent verdigrunnlag

Ålesund folkehøgskole er en kristen skole, basert på tro og toleranse. Hver elev møtes med omsorg og respekt, uavhengig av bakgrunn og tro. De som vil gi sin kristne tro en mulighet til å vokse, får god anledning til det. Den som ønsker det kan blant annet bli med på onsdagsmøter, NonStopGud-grupper, bibelgrupper og ukentlig korssamling i kapellet. Les mer her.

Godt fritidstilbud

I gymsalen, på formingsrommet, i trimrommet, på musikkrommet eller datarommet, på fotballbanen og beachvolleyball-banen, på fjellet eller i kano eller båt på sjøen. En stor gruppe miljøarbeidere (stipendiater) organiserer dessuten fritiden – så ingen trenger å kjede seg. Her er grupper for alt fra dans til strikking, fra høytlesning til innebandy.

Fellesskap på tvers av linjer

Solidaritet Reiseskolen:

 På Ålesund Folkehøgskole ønsker vi å utgjøre en forskjell i vårt nærområde og andre steder i verden. Vi ønsker å skape et håp og engasjement om at det nytter å bidra til en bedre verden for våre medmennesker. Det blir valgt en solidaritetskomité ved skolen som har ansvar for å lede dette arbeidet. Gjennom skoleåret samler vi inn penger til bistandsorganisasjonen Strømmestiftelsen. Organisasjonen hjelper mennesker til å klatre ut av fattigdom gjennom utdanning, mikrofinans og jobbskaping. Strømmestiftelsen har prosjekter i flere land i Afrika, Sør – Amerika og Asia. Les mer om organisasjonen her.

 

Musikal:

Hver høst settes det opp en musikal. Dette er et omfattende prosjekt, som går over to uker, med forestillinger over to-tre dager etter endt forberedelsesperiode. Alle elevene bidrar etter sine evner, enten det er dans, skuespill, sang, bygging av scene, PR, rigging, mat, kostyme lyd eller lys. Et utrolig flott og sammenspleisende prosjekt, som hvert år ender i forestillinger sett av hundrevis av lokale barn og unge.

Elevkvelder:

Lørdagskveldene arrangeres det omtrent hver uke elevkvelder. Enkelte av disse elevkveldene er det reisemålslinjene som arrangerer, med tema relatert til reisemål, årstid eller spennende vinklinger, som Filmgalla, Talkshow, 70-tallsfest, Grand Prix, Sjørøverfest. Hva enn det skulle være – så lenge det samler hele kullet og skaper en festkveld!

Enda ett hoddevika Minibuss ved avgang minibuss ved fingeren

 

Søk på Europa Explore!