Hjørundfjord2

topptur2

Vancouver_Panorama1

hoppski1

Canada Adventure Sports

Aktivt friluftsliv på Sunnmøre og i Canada!

Linja som oppsøker utfordring og opplevelser gjennom spennende aktiviteter ute! Oppdag Canada og Sunnmøre, to av verdens beste steder å drive aktivt friluftsliv! Topptur, ski, sykling, kajakk med mer! Du trenger ikke å ha erfaring i noen av aktivitetene linja oppsøker. Har du lyst på en variert, allsidig og aktivt friluftsår er Canada Adventure Sports linja for deg! 

Linjens innhold

Et år i Norges villeste landsdel og en linjetur til verdens navle for Adventure Sports. Vårt nærområde gir oss enorme muligheter til å tilrettelegge for store opplevelser rett utenfor internatdøra. Toppturer i Sunnmørsalpene, skikjøring i Strandafjellet Skisenter, sykling og løping på Emblemsfjellet, padling i fjordlandskap, relevante kurs og erfarne lærere. 

På våren reiser vi 3 uker til vestre Canada der vi sykler verdenskjente stier på Sunshine Coast og i Squamish, går toppturer på ski i Nelson og Whistler, klatrer på Quadra Island, surfer Stillehavsbølger i Tofino, padler kajakk i Gulf Islands, overnatter i telt og mye mer. Oppdag også Vancouver by, en unik urbefolkning og møt lokale personligheter gjennom en linjelærer som er født og oppvokst i Canada!

Målet med Canada Adventure Sports er å gi deg et bredt spekter av erfaringer med ulike aktiviteter og måter å drive moderne friluftsliv på. Vi ønsker at dette skal være et år der du oppdager og utforsker, mestrer utfordringer og finner gleden i mangfoldet av muligheter naturen gir oss til å være i bevegelse. Dette skal ikke være et «den gang da» år, men et år som gir deg kunnskap og ferdigheter som kan brukes videre i løpet av et aktivt liv ute! 

Nøkkelord

 • Aktiviteter: Vi prøver ulike aktiviteter hele året som sykling i terrenget, kajakk/kano, klatring, heisbasert skikjøring, topptur til fots og på ski, matlaging på bål og surfing.
 • Friluftsliv: Overnatting ute høst, vinter og vår. Skredlære, turplanlegging sommer og vinter. 
 • Teambuilding: Det blir lagt vekt på å bygge et godt klassemiljø. Gjennom året får dere ulike utfordringer som dere skal løse sammen som gruppe.
 • Turledelse: Du får lære hvordan du kan lede friluftslivturer i grupper sommer og vinter. 
 • Turforberedelser: Lær om Canadas spennende samfunn, kultur og historie. Sammen forbereder vi oss til en unik og spennende reise til Canadas villeste kyst. 

 Hvem linjen passer for

Du trenger ikke å ha erfaring med aktivitetene vi holder på med, nybegynnere er velkommen og ØNSKES GJERNE! 

Canada linja er for alle som er glad i, eller har lyst til å bli glad i, å være aktiv ute. Et uforglemmelig og lærerikt år er garantier for denne linja.  Velkommen som søker, sees vi til høsten?

Lyst å vite enda mer om hvorfor vi kanskje har den beste Canada linja for deg? 

Forventninger til deg

 • Ønsker å utforske og oppdage nye sider ved deg selv
 • Ønsker å utfordre deg selv
 • Interesse for andre kulturer og mennesker
 • Lyst til å bli kjent med Canada som reisemål
 • Normal god fysisk form

 Studietur

Vi ønsker at alle skal ha økonomisk mulighet til et folkehøgskole år hos oss. Vi gir derfor to valgmuligheter for studieturer på noen av våre linjer. Du kan velge den ordinære turen med din linje eller velge å bli med vår billigste reisemålstur, reisen til linja Europa Explore. Om du velger Europaturen følger du Canada Adventure Sport sitt opplegg i Norge, men reiser på studietur sammen med Europa Explore. 
Videre er vi på studiereise 11 dager i november der hovedturen går til Israel og Vestbredden. Her har vi også lagt opp et billigere alternativ; en rundreise i Sør-Norge.  Klikk her for å lese mer om prisen for de ulike alternativene. 

Alternativ 1. Studietur til Canada

I løpet av en måned i vestre Canada skal vi bli nærmere kjent med menneskene, landet, kulturen og industrien bak hvorfor Canada er et av verdens fremste destinasjoner for aktiv friluftsliv. Vi møter menneskene og besøker områdene som gjør vestre Canada til verdens navle mange spennende friluftsaktiviteter. Vi bruker mye tid på å drive aktiviteter som videreføring av det vi har gjort i Norge. I løpet av tiden vi tilbringer i blant annet Vancouver, Cumberland, Tofino, Nelson, Squamish, Whistler, Sunshine Coast og på Vancouver Island utnytter vi mulighetene maksimalt for å få en fantastisk tur. Vi prøver oss på ekte Canadisk singletrack i områder der stisykling har sin opprinnelse. Vi tar også beina fatt og oppsøker gode skiopplevelser utenfor de preparerte løypene. Gled deg også til havpadling i Gulf Islands, bølgesurfing i Stillehavet, klatring på Quadra Island, banesykkel i Vancouver og mye mye mer!

Vi lærer hvordan friluftsliv drives med bærekraftig fokus i Canada og møter noen av de som går foran for å sikre friluftsliv til kommende generasjoner. Ved å speile våre erfaringer fra Norge mot det vi møter i Canada forsøker vi å bedre forstå de unike mulighetene og ansvaret vi har hjemme. Hvordan er modern bruk av naturen forenlig med tradisjonene til landets urbefolkning? Hvordan bruker Canadas urbefolkning i vår tid moderne friluftsliv til å nå ut til sine egne? Hvordan er det å drive kirke for skifolk i Whistler?

Vi besøker lokale bedrifter og organisasjoner som har satt sitt preg på friluftslivet og friluftsliv industrien på verdensbasis blant annet med besøk til et av Canadas mest tradisjonsrike sykkelprodusenter. I tillegg tar vi oss tid til å bli kjent med kulturmangfoldet i en av verdens mest mangfoldige byer, Vancouver og bli kjent med den rike indianerkulturen på vestkysten.

Gjennom lokale kontakter og en linjelærer som har vokst opp og tilbrakt over 20 år i vest Canada blir dette en studietur utenom det vanlige! 

 

Alternativ 2. Studietur i Europa

Europa Explore – linja vil utvikle en ny Europareise hvert år. Denne reisen blir så gjort valgbar for reisemålslinjene våre slik at du kan følge den linja du ønsker når vi er i Norge og samtidig få glede av et rimelig og miljøvennlig hovedreise. Les mer om Europa Explore og hvilke hovedreise de utvikler her

Søk nå!

REISEMÅLSLINJER OG VALGFAG – GIR MANGE MULIGHETER!

Canada Adventure Sports er en reisemålslinje. Det vil si en linje med en utenlandsreise mot slutten av året. Dette er det vi internt kaller hovedlinjer, og som utgjør din klasse her på Ålesund Folkehøgskole. Du har undervisning sammen med din reisemålslinje torsdag og fredag. De øvrige dagene består av valgfag og fellesfag. Valgfagene bytter vi tre ganger gjennom året og de velges når du kommer til skolen.

Pris: 144 800

Fullstendig oversikt over økonomien finne du på denne lenka.

Inkludert

 • Mat og rom på skolen
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • Påmeldingsgebyr
 • Eget bad på rommet
 • Lokale turer i Norge
 • Skolemateriell
 • Hovedreise til Canada
 • Skoletur til Israel og Vestbredden

Valgbare tillegg:

 • Enkeltrom (+ kr 5000 pr år)
 • Noen valgfag (opp til kr 8000 hvis du får plass på dykking – de som velger linja har førsterett)

Valgbare fradrag:

 • Hovedreise til Europa (- kr 19 000,-) 
 • Skoletur november i Sør-Norge (- kr 11 000,-) 

Ekstrakostnader varierer fra linje til linje, men ofte dreier det seg om fallskjerm/strikkhopp, heiskort, enkelte måltider på tur. Vi ønsker å inkludere flest mulig av måltidene på tur (både innenlands og utenlands).

LÆRER

Per Torvnes Strøm

LÆRER CANADA ADVENTURE SPORTS – SKI, SYKKEL, TOPPTUR OG KLATRING VALGFAG 

Bachelor i Idrettssvitenskap fra University of Calgary, Canada. Master i Idrett, Leder og Trenerrollen, med fokus på friluftsliv og bratt skiferdsel, Nord Universitet, Bodø. Ski og Skred halvtårskurs, Internasjonal Ski og Skredkurs, Norge, Canada, Frankrike, Sverige. Klatreinstruktør, NKF.

Tidligere erfaring som aktiv syklist på internasjonalt nivå i Canada og Belgia, sykkelmekanikker, personlig trener og ansatt i Den Norske Turistforening.

Født og oppvokst i Canada. Per er en ivrig på topptur sommer som vinter. Telemark, randonne, langrenn, stisykling, stiløping og havpadling er favorittmetoder for å nyte naturen.

Epost: per@alesundfhs.no

Telefon: 48 60 31 62

Nyttig informasjon

En sosial reise, en personlig reise og en reise ut i verden
Ålesund Folkehøgskole er reiseskolen som bygger på at gjennom reising skjer læring og at hele skoleåret er en reise i sosialt fellesskap, og inn i ditt eget, personlige liv. I september kan du melde deg på pilegrimsvandring over Dovre. Du kan bli med på toppturer i de spektakulære Sunnmørsalpene, og det blir anledning til å gå og klatre i fjell, med fjellsko eller feller under skia. Øyhopping og vestlands-tur er også populært. Om høsten drar hele skolen på felles studietur til Israel, før alle reisemålslinjer mot slutten av året reiser ut i verden.

Kristent verdigrunnlag
Ålesund folkehøgskole er en kristen skole, basert på tro og toleranse. Hver elev møtes med omsorg og respekt, uavhengig av bakgrunn og tro. De som vil gi sin kristne tro en mulighet til å vokse, får god anledning til det. Den som ønsker det kan blant annet bli med på onsdagsmøter, NonStopGud-grupper, bibelgrupper og ukentlig korssamling i kapellet.

Godt fritidstilbud
I gymsalen, på formingsrommet, i trimrommet, på musikkrommet eller datarommet, på fotballbanen og beachvolleyball-banen, på fjellet eller i kano eller båt på sjøen. En stor gruppe miljøarbeidere (stipendiater) organiserer dessuten fritiden – så ingen trenger å kjede seg. Her er grupper for alt fra dans til strikking, fra høytlesning til innebandy.

Solidaritet Reiseskolen
På Ålesund Folkehøgskole ønsker vi å utgjøre en forskjell i vårt nærområde og andre steder i verden. Vi ønsker å skape et håp og engasjement om at det nytter å bidra til en bedre verden for våre medmennesker. Det blir valgt en solidaritetskomité ved skolen som har ansvar for å lede dette arbeidet. Gjennom skoleåret samler vi inn penger til bistandsorganisasjonen Strømmestiftelsen. Organisasjonen hjelper mennesker til å klatre ut av fattigdom gjennom utdanning, mikrofinans og jobbskaping. Strømmestiftelsen har prosjekter i flere land i Afrika, Sør – Amerika og Asia. Les mer om organisasjonen her.

Musikal
Hver høst settes det opp en musikal på Ålesund Folkehøgskole. Dette er et omfattende prosjekt, som går over to uker, med forestillinger over to-tre dager etter endt forberedelsesperiode. Alle elevene bidrar etter sine evner, enten det er dans, skuespill, sang, bygging av scene, PR, rigging, mat, kostyme lyd eller lys. Et utrolig flott og sammenspleisende prosjekt, som hvert år ender i forestillinger sett av hundrevis av lokale barn og unge.

Elevkvelder
Lørdagskveldene arrangeres det omtrent hver uke elevkvelder. Enkelte av disse elevkveldene er det reisemålslinjene som arrangerer, med tema relatert til reisemål, årstid eller spennende vinklinger, som Filmgalla, Talkshow, 70-tallsfest, Grand Prix, Sjørøverfest. Hva enn det skulle være – så lenge det samler hele kullet og skaper en festkveld!

Please check your feed, the data was entered incorrectly.

Skoleplan

Ønsker du at vi skal sende skoleplan, fyll ut skjemaet.

 
 

Er du et menneske eller en robot?

en-reise-ut-i-verden-Borg-FHS


 

Alpine Club