Ålesund og Sunnmøre

Skole på landets beste vestkant – Ålesund og Sunnmøre!

Mange av elevene våre setter navn på at det hver dag er en opplevelse å våkne opp i naturen vi er omgitt av. Skolen ligger i Ålesund kommune, like innenfor Moa handelssentrum, ved fjorden der den deler seg i en arm som går innover til Geiranger og en annen arm som går inn over Hjørundfjorden. Fjellene rundt Hjørundfjorden får ofte oppmerksomhet på tv og film, en av toppene (Bladet) i denne videoen fra serien 71 grader nord ligger rett over fjorden fra skolen vår. Hvert år vandrer vi med en valgfaggruppe på rundt 30 elever til Jønshornet – en av nabotoppene. Ett av årets høydepunkt for mange, er turene til Slogen med over 70 deltakere på toppen.

Er vi skole på landets beste vestkant? Se og vurder selv!

Flere tilbakemeldinger fra elever kan du lese her.

Informasjon om linjevalg og fagtilbud finner du her

 

Ålesund

Ålesund er en kommune og by på Sunnmøre i Møre og Romsdal fylke. Kystbyen er en av verdens største eksporthavner for klippfisk og har en travel fiskerihavn midt i sentrum med salg av fersk fisk og reker. Ålesund er internasjonalt kjent for sin særpregede arkitektur i jugendstil med tårn, spir og fantasifulle ornamenter på husfasadene. Arkitekturen i sentrum av Ålesund er resultatet av den katastrofale bybrannen i 1904, da hele sentrum ble lagt øde. Arkitektene som deltok i gjenoppbygningen, var unge, norske og inspirert av datidens moderne byggestil i tillegg til nasjonale og nasjonalromantiske impulser. Derfor har byen en unik plass i norsk arkitekturhistorie. I dag er Ålesund en aktiv og nyskapende by. Byen ligger ytterst ved fjordsystemene på Sunnmøre og er et tjeneste- og kommunikasjonsknutepunkt for regionen. Byen har stort og eksportrettet næringsliv og er den største byregionen mellom Bergen og Trondheim. Tettstedet Ålesund i Ålesund og Sula kommuner hadde 51 474[1] innbyggere per 1. januar 2016. Tettstedet er landets 10. største og det største som i sin helhet ligger på øyer. Byen har også en avdeling av NTNU – med et rikt studietilbud. Kanskje kan et folkehøgskoleår være starten på en studietilværelse i byen vår?

 

Sunnmøre

Sunnmøre er et distrikt i den sørvestlige delen av Møre og Romsdal fylke, mellom Fjordane i sør og Romsdal i nordøst. Det omfatter de 17 kommuner. Navnet Sunnmøre kommer av sunn- (av sud- norr suðr) sør om;sør av, som beskriver området sør om Møre. Møre beskriver det tøffe havområdet hustadvika som er ett 10 nautisk mil langt havstykke utenfor Fræna. Ordet Møre kommer av norrønt marr ‘hav, sjø’; bratt bakke utenfor strandområde i sjø eller vann , derav ordet Marbakke. Folk fra Sunnmøre kalles for sunnmøringer. Sunnmøringer er folk som skaper noe. Vi har møbelindustri (Ekornes med flere), stor verftsnæring (VARD, Rolls Royce, Kleven og flere), mange rederi innen offshore og fiskeri i tillegg til alle bransjer du finner ellers i landet. Og Sunnmøre er naturen! Tindene våre danner et vilt og fantastisk alpelandskap. Det skiller seg fra Alpene ved at vi har knall blå fjorder som trenger inn mellom fjellkjedene.